

Õppeprogramm sobib 8.- 9. klassi õpilastele, gümnaasiumi õpilastele ja täiskasvanutele.
Programm viiakse läbi vene keeles, peamised mõisted ja terminid käsitletakse ka eesti keeles.
Praktilise töötoa käigus tutvutakse toiduainete tervise- ja keskkonnamõjuga ning analüüsitakse toiduainete koostist ohtlikke lisandite poolt, selgitatakse välja, kuidas keskkonnateadlik tarbija saab vältida ohtlikuid e-lisaaineid ja teha mõtestatud valikuid. Osalejad otsivad pakenditelt ja tunnevad ära Eestis enamlevinud mahemärgiseid. Mahetoidu ja tavatoidu erinevustega tutvumine ja mahemärgiste äratundmise praktiline kogemus aitavad mõista oma tarbijavaliku ja keskkonna-ning terviseseisundi seoseid.
Õpipädevused:
Õpitulemused:
oskab:
-leida pakendil info toidu lisandite kohta
- otsida toodelt ja ära tunda enamlevinud mahemärgiseid
- seostada oma igapäevase tarbijavalikuid toidutööstuse keskkonna mõju
vähendamisega
- töötada rühmas
teab:
- kahjulikke e-ainete nimed eesti ja vene keeles ja nende negatiivne mõju
tervisele
- kuidas teha mõtestatud valikuid
- mahepõllumajanduse põhimõtteid ja sellega seotud eestikeelset sõnavara
hindab: Oma tervist ja keskkonna ja tunneb vajadust oma tarbimise
harjumustega inimtegevuse negatiivset mõju vähendada.
Seos õppekavaga ja ainetevaheline lõiming:
Läbivad teemad: 2. Keskkond ja jätkusuutlik areng 5. Teabekeskkond 7.Tervis ja ohutus III kooliaste 2.2.4.9. Ökoloogia ja keskkonnakaitse; 2.3.4.14. Euroopa ja Eesti põllumajandus ning toiduainetööstus. gümnaasium Bioloogia: Ökoloogia; Keskkonakaitse. Geograafia : 2.2.4.3 Põllumajandus ja keskkonnaprobleemid
Meetodid:
Veebirakendus, võrdlemine, rühmatöö, diskussioon Töötoa osalejad jagatakse gruppideks (5-7 liiget) Praktilise grupitöö käigus ühe toiduaine näitel tutvutakse selle olelusringi ja keskkonnamõjuga ning analüüsitakse toiduainete koostist. Osalejad õpivad toodetelt leida ja äratunda enamlevinuid mahemärgiseid
Juhis õpetajale:
Õpetaja täidab pärast programmi läbiviimist programmi osalejate nimekirja vormi ning tagasisidelehe
Sihtgrupp:
Kestus:
Grupi suurus:
Toimumise aeg:
Hind:
Lisainfo:
*hinnale lisandub materjalide transpordikulu, kui programm viiakse läbi väljaspool Sillamäed
Läbiviimise koht:
Läbiviimise asukoht:
59.392384158515, 27.788495502115
Maakond:
Keskus:
Otsekontakt:
+ 372 392 4356; +372 5568 1747
Programmi läbiviija:
Keel:
Seotud failid:
Programmi ""Ökoloogiline elustiil ja mahetoidu märgistus" lühikirjeldus
Pikk kirjeldus:
Klass jagatakse rühmadesse (ca 5 liiget).
Praktilise töötoa käigus ühe toiduaine näitel tutvutakse selle olelusringi tervise-ja keskkonnamõjuga ning analüüsitakse toiduainete koostist.
Õpilased uurivad tundlikele inimestele kahjulikke e-lisaainetega toidukaubade pakendid ( kartulikrõpsud, maiustused) .
Rühmad esitavad oma rühmatöö tulemusi.
Selgitakse, kuidas keskkonnateadlik tarbija saab vältida ohtlikuid e-lisaaineid ja teha mõtestatud valikuid
Osalejad õpivad toodelt otsida ja ära tunda enamlevinud mahemärgiseid, uurivad, kust saab osta öko- ja mahetooteid.
Mahetoidu ja tavatoidu erinevustega tutvumine ja mahemärgiste äratundmise praktiline kogemus aitavad mõista oma tarbijavaliku ja keskkonna-ning terviseseisundi seoseid.
Õppeprogramm on väljatöötatud Eva-Liisa Orula, Tartu Ülikooli loodusmuuseum, õppeprogrammi “Öko- ja mahemärgised” alusel.