placeholder
Sihtgrupp: 7-9 kl III kooliaste, Gümnaasium
Lühikirjeldus:

Marjad ja puuviljad on tervisliku toitumise seisukohalt väga tähtsad. Eestis kasvanud marjad ja puuviljad on just selliste omadustega, mida vajab inimene vastupidamiseks põhjamaises karmis kliimas. Aiandustootjad on toonud Eestisse ka väärtusliku uue marja – mustika – mis oli oluline indiaanlastele ja aitas vastu pidada ka Ameerika uusasukatel. See andis uue võimaluse Eestis võtta kasutusele kaevandamise järel kasutult seisvad turbaalad, mis siiani on olnud meie tööstuse järel üheks oluliseks kasvuhoonegaaside emissioonide allikaks. Õpilastele tutvustatakse puuviljade ja marjade keskkonnasäästlikke tootmisviise ja antakse ülevaade nii tuntud kui ka uutest kultuuridest ning teadmisi nende tervislikkusest. 

Maakond: Tartumaa
placeholder
Sihtgrupp: 7-9 kl III kooliaste, Gümnaasium
Lühikirjeldus:

Toidutootmisel on üheks suurimaks saaki limiteerivaks faktoriks erinevate putukate poolt tekitatud kahju. Enamasti kasutatakse kahjurite arvukuse vähendamiseks sünteetilisi taimekaitsevahendeid, mis aga vähendavad saagi majanduslikku tasuvust, võivad kuhjuda keskkonda, jätta jääke lõpp-produktidesse ja hävitavad ära ka kasulikud ja neutraalsed lülijalgsed. Alternatiivseks ja keskkonnasõbralikumaks viisiks on põllumajandustootmises kasutada looduslikke vaenlasi, taimekaitseline tähtsus on eelkõige lülijalgsete hõimkonda kuuluvatel röövtoidulistel, parasitoididel ja entomovektoritena kasutatavatel tolmeldajatel. Kursuse käigus tutvustatakse õpilastele erinevate röövtoiduliste lülijalgsete ja parasitoidide välist morfoloogiat ja bioloogiat ning entomovektor tehnoloogia olemust, kasurite põllumajanduslikku tähtsust, soodustamise võtteid ja kasutusvõimalusi jätkusuutlikul toidutootmisel. Praktilise osa käigus vaatlevad õpilased binokulaaride abil erinevaid kasulikke putukaid ja õpivad tundma nende morfoloogilist ehitust.

Maakond: Tartumaa